Antyoksydanty - inaczej substancje przeciwutleniające, przeciwutleniacze, to składniki zawarte w produktach pochodzenia roślinnego, które działają na wolne rodniki zmniejszając ich szkodliwe działanie. Wśród przeciwutleniaczy znajdują się niektóre witaminy (np. witamina C, E, beta - karoten), inne związki chemiczne obecne w roślinach, które wykazują działanie biologicznie czynne (substancje aromatyczne, barwniki, polifenole). Korzystnie jest spożywać produkty bogate w przeciwutleniacze (NIE SUPLEMENTY, BO MOGĄ WYKAZAĆ DZIAŁANIE ODWROTNE, NEGATYWNE). Antyoksydanty znajdziemy we wszystkich warzywach i owocach, szczególnie istotne są te o intensywnej barwie, w ich przetworach (np. różnego rodzaju soki), w herbacie czarnej i zielonej, w czerwonym winie i w przyprawach. Im bardziej kolorowy posiłek, tym mamy większą pewność, że znajduje się w nim więcej substancji antyoksydacyjnych, spowalniających starzenie i przeciwdziałające rozwojowi nowotworów.
Jednak z błonnikiem, tak jak ze wszystkimi składnikami żywności nie można przesadzać. Należy w każdym przypadku wyznawać zasadę, że WSZYSTKO Z UMIAREM. Nadmiar błonnika może skutkować, przy zbyt szybkim zwiększaniu jego spożycia, bólami brzucha, wzdęciami. Ponadto wraz z substancjami toksycznymi będzie usuwać z naszego organizmu składniki niezbędne, takie jak mikro - i makroelementy.
Nie przesadzajmy więc z błonnikiem. Gdy nie mamy szczególnych zaleceń, co do podaży błonnika, nie powinniśmy stosować jego suplementów. Wystarczy, że codziennie chociaż w jednym posiłku zjemy płatki, musli, kasze lub ciemne (w domyśle pełnoziarniste pieczywo ;)), a poza tym warzywa w 4 - 5 posiłkach dziennie i owoce w 3 - 4 posiłkach w ciągu dnia, najlepiej na surowo.
Indeks glikemiczny - w skrócie IG, określenie istotne dla osób z cukrzycą i upośledzoną tolerancją glukozy. IG określa jak szybko z pokarmu zostanie uwolniona glukoza i jak dużo spożytej glukozy wraz z pokarmem pojawi się we krwi. Im wyższy indeks glikemiczny produktu, tym szybciej we krwi pojawia się glukoza, a więc zwiększa się nam poziom cukru. Gdy organizm produkuje niewystarczającą ilość insuliny lub nie jest na nią wrażliwy z czasem pojawia się cukrzyca. Dla osób z cukrzycą zaleca się produkty o niskim i umiarkowanym IG, a więc o małej zawartości cukrów prostych, a dużym udziale błonnika. Pokarmy, które mają niskie lub umiarkowane IG to takie, po których dłużej czujemy się syci, szybciej się nimi najadamy, które są dłużej trawione, a w rezultacie, cukry w nich zawarte wolniej przechodzą do krwioobiegu.
NNKT - inaczej nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze, które spożywamy wraz z pokarmem, w swojej budowie zawierają kwasy tłuszczowe, które najpierw są uwalniane z cząsteczki tłuszczu, a potem wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Kwasy tłuszczowe są albo nasycone, albo nienasycone, co ściśle wynika z ich budowy chemicznej. Nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do podwyższenia tzw. złego cholesterolu LDL i rozwoju miażdżycy, a dalej do chorób sercowo - naczyniowych. Z kolei kwasy tłuszczowe NNKT niewelują negatywne działanie NKT, zmniejszają poziom LDL, a zwiększają poziom HDL, który jest korzystny.
NNKT znajdziemy w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, rybach, roślinach oleistych. NKT obecne są zaś w pozostałych produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, tłuszczu zwierzęcym, maśle, jajach, mleku i jego przetworach, ale także w niektórych produktach roślinnych np. awokado. Należy zdawać sobie jednak sprawę z tego, że NNKT I NKT są zawsze obecne w produktach łącznie, tylko istotne jest w jakiej są proporcji.
Wymiennik węglowodanowy (WW) - jest umowną wartością stosowaną w diabetologii, mającą na celu ułatwić pacjentom z cukrzycą, odpowiednie zaplanowanie posiłków w ciągu dnia. Diabetolog lub dietetyk określa ilość WW w ciągu dnia na podstawie zapotrzebowania energetycznego i rozkłada je proporcjonalnie na poszczególne posiłki. Jeden WW to porcja produktu w gramach (np. kromka chleba pszennego o masie 40 g), w której jest 10 g cukrów, które mogą być wchłonięte do krwi. Dla pacjentów, w celu ułatwienia, stworzone są tabele wymienników węglowodanowych, na podstawie, których stosując wymiennie poszczególne produkty, osoba z cukrzycą może spożywać posiłki różnorodne i smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz