DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA JEST SPOSOBEM ŻYWIENIA CHARAKTERYZUJĄCYM SIĘ:
- wysoką podażą tłuszczu
- przewagą NNKT nad tłuszczami nasyconymi
- spożywaniem oliwy zamiast masła
- spożywaniem co najmniej 2 - 3 razy w tygodniu ryb i owoców morza
- dużą zawartością w diecie warzyw i owoców, w szczególności owoców cytrusowych i pomidorów
- pełnotłustym nabiałem w umiarkowanych ilościach
- spożywaniem produktów mięsnych w umiarkowanych ilościach (często jako dodatek, a nie główny składnik potrawy)
- spożywaniem produktów pełnoziarnistych (pieczywo, kasze, makarony), orzechy, ziarna
- spożywaniem czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach) głównie podczas posiłków
- stosowaniem przypraw
Jednak oprócz zaleceń czysto dietetycznych dieta śródziemnomorska zawiera w sobie również zalecenie dotyczące ogólnie pojętego, zdrowego stylu życia, tzn. chociaż umiarkowaną aktywność fizyczną w ciągu dnia, spożywanie posiłków w miłej atmosferze, w spokoju, bez pośpiechu i oczywiście z przyjemnością, jako jednym z istotnych aspektów jedzenia ;) Co więcej dieta ta zakłada bazowanie na produktach tradycyjnych, regionalnych i sezonowych, aby spożywane przez nas pokarmy były jak najwyższej jakości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz