piątek, 15 listopada 2013

Dieta Śródziemnomorska - o co tutaj chodzi?

Dużo już pisałam o diecie śródziemnomorskiej, jednak do tej pory nie zamieściłam żadnych informacji dotyczących tego, co i w jakich ilościach należy jeść. Przyszedł więc czas, aby zająć się tym tematem.

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA JEST SPOSOBEM ŻYWIENIA CHARAKTERYZUJĄCYM SIĘ:

  • wysoką podażą tłuszczu
  • przewagą NNKT nad tłuszczami nasyconymi
  • spożywaniem oliwy zamiast masła
  • spożywaniem co najmniej 2 - 3 razy w tygodniu ryb i owoców morza
  • dużą zawartością w diecie warzyw i owoców, w szczególności owoców cytrusowych i pomidorów
  • pełnotłustym nabiałem w umiarkowanych ilościach
  • spożywaniem produktów mięsnych w umiarkowanych ilościach (często jako dodatek, a nie główny składnik potrawy)
  • spożywaniem produktów pełnoziarnistych (pieczywo, kasze, makarony), orzechy, ziarna
  • spożywaniem czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach) głównie podczas posiłków
  • stosowaniem przypraw
Jednak oprócz zaleceń czysto dietetycznych dieta śródziemnomorska zawiera w sobie również zalecenie dotyczące ogólnie pojętego, zdrowego stylu życia, tzn. chociaż umiarkowaną aktywność fizyczną w ciągu dnia, spożywanie posiłków w miłej atmosferze, w spokoju, bez pośpiechu i oczywiście z przyjemnością, jako jednym z istotnych aspektów jedzenia ;)  Co więcej dieta ta zakłada bazowanie na produktach tradycyjnych, regionalnych i sezonowych, aby spożywane przez nas pokarmy były jak najwyższej jakości.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz